dilluns, 12 de març del 2018

El Fondó de les Neus (Les Valls del Vinalopó)



El terme s'ubica en una xicoteta vall protegit per la serra de Crevillent, poblada de pins, ametlers, oliveres i vinyers. Hi ha paratges força agradables com ara el de La Cuesta o el de La Cruz, habilitats per a l'esbarjo. Si decidim conèixer el terme caminant podem triar la ruta del Alto Pelao on podem observar moltes espècies vegetals: pi, ginebre, farigola, romaní; la representació animal inclou: senglars, guineus, perdius, llebres, conills, fardatxos, mussols reials, etc. Hi ha els dos llogarets del Rebalso i La Canalosa .


Tot i que no s'ha pogut comprovar, es diu que va estar poblada en temps dels grecs; les tropes cristianes van conquistar-la als àrabs el 1246 i va pertànyer a la jurisdicció d'Asp fins el 1839, en què es va independitzar i constituí un únic municipi amb El Fondó dels Frares del qual es va segregar el 1926; el màxim de població va abastar-lo el 1900: 3.690 habitants, encara que en aquesta data incloïa encara El Fondó dels Frares.


La tradicional economia agrícola, sustentada en el raïm de taula, es veu ara complementada, i superada, pels negocis immobiliaris, ja que cada vegada és major el nombre d'estrangers que s'hi instal·len. Hi ha pedreres de sorra i grava i indústries derivades del ciment.

La plaça de la Vila, amb l'ajuntament i la Casa de Cultura és el centre neuràlgic del poble, del patrimoni del qual parlem a continuació:
  • Església de Sant Pere apòstol. Aixecada sobre l'ermita de les Neus en 1746, en estil barroc.
  • Ermita de sant Isidre. En el paratge de La Cruz .
  • Façana del convent de Concepcionistes Franciscanes. De mitjan segle XX; com que es troba prou deteriorada, s'espera intervenció per a la seua recuperació.


A banda del seu exquisit raïm de taula, inclòs en la denominació d'origen Uva de Mesa Embolsada del Vinalopó, podem degustar l'arròs caldós, els gaspatxos, la gatxamiga, el putxero i la paella amb conill i caragols. Els dolços també tenen bona representació amb rollos de costra, torrijas , sequillos o embocaos.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada