divendres, 23 de març del 2018

Balones (El Comtat)



Ubicat en la vall de Seta, en el vessant meridional de la serra d'Almudaina, front als Frares de la Serrella, al seu terme hi ha les coves de sant Francesc, el tossal de la Creu o Llometa (900 m) i el jaciment ibèric de Pitxòcol com a paratges més pintorescs.


S'han trobat importants restes ibèriques a la partida de Pixòcol, entre elles les Bitxes de Balones, exposades al Museu de Prehistòria de València. L'origen però és musulmà. Jaume I (1208-1276) després de la conquesta va mantenir la població morisca. Es va integrar en el marquesat de Guadalest i pertanyé a la parròquia de la Vall de Seta. A principis del segle passat va sofrir una important minva demogràfica per l'emigració cap a França i en la dècada dels cinquanta cap als nuclis industrials propers com ara Alcoi.


La seua economia es basa en l'agricultura de secà, olivera i ametla. 
La població es conserva amb l'encant dels xicotetes pobles amb les seues cases blanques i restes de les muralles àrabs. El seu patrimoni es concreta en:
  • Església barroca de sant Francesc d'Asís. Segles XVIII-XIX.
  • Castell de Seta. Menut castell de guaita del qual romanen nombrosos elements malgrat trobar-se en ruïna absoluta.

De la seua gastronomia, la coca amb pebrera i tomaca.


Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada