dijous, 8 de febrer del 2018

Els Poblets (La Marina Alta)



El riu Girona solca el terreny en què a banda de la platja de l'Almadrava, hi ha altres paratges on practicar esports a l'aire lliure com ara el ciclisme (diverses rutes amb principi i final en Els Poblets permeten recórrer La Marina Alta) i el senderisme per al qual també hi ha diverses rutes senyalitzades.


El jaciment de l'Almadrava mostra les restes d'una vila romana que inclou una terrisseria de la qual actualment queden escasses restes, a banda d'un solar on se n'han musealitzat algunes. Jaume I (1208-1276) va incorporar al Regne de València, formant part del marquesat de Dénia i posteriorment al comtat de Parcent, tres alqueries musulmanes. Devers el segle XVI ja no eren simples alqueries i eren conegudes com Els Llocs; Miraflor (o Binaflor) pertanyia als Perpinyà i Setla i Mira-rosa (o Binarrosa) a la baronia dels Huarte; posteriorment els tres passaren als Cardona, senyors d'Ondara. Eclesiàsticament van dependre fins 1953 de la vicaria del Verger. En 1971 la fusió de Setla i Mira-rosa donaren lloc a l'actual municipi al que poc després es va unir Miraflor. A l'octubre de 2007, els Poblets fou un dels municipis de la Marina Alta que més patí els efectes de la riuada del riu Girona, que passa enmig del nucli urbà. Negà gran part del poble i causà importants desperfectes al llit de riu i als ponts, a més de malmetre diverses cases i carrers.


El turisme, cada vegada més, reemplaça l'agricultura com a principal font d'ingressos.

De patrimoni parlant, citarem:
  • Torre de Mira-rosa. Segle XV, amb elements gòtics i renaixentistes.
  • Església del Salvador.
  • Església de Sant Josep, de Miraflor.
  • Església de Jesús Pobre.


Poble mariner, té en el peix i en l'arròs la base de la seua gastronomia: guisat de bull amb ceba, arròs amb  faves, gambes i bledes, arròs amb fesols i penques, arròs amb faves , arròs a banda, eriçons, cruet de peix, paella amb ceba, salaons de bacallà, tonyina, etc, espencat i moltes més especialitats que es complementen amb un bon nombre de dolços i els cada dia més acurats vins dolços de La Marina.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada