dimecres, 3 de gener del 2018

Llanera de Ranes (La Costera)


Fou un annex de la desapareguda alqueria àrab de Cairent. Lloc de moriscos, comptava amb 32 cases abans de l’expulsió d’aquests. En el segle XVI el senyoriu era propietat dels Vilaragut, comtes d'Olocau. El 1650 es va concedir el títol de marquès de Llanera a Jordi Sanz de Vilaragut i de Castellví, segon comte d'Olocau. Amb el temps el marquesat passà als Fenollet i, finalment, als Castillo. Antigament formava un sol nucli amb Carbonell, avui un barri del poble. En 1838 se li va afegir el municipi de Torrent de Fenollet .

El seu terme es dedica a l’agricultura.



Quant al patrimoni, paga la pena conèixer:
  • Església de sant Joan Baptista. De 1675.
  • Ermita del Crist de la Santa Fe. Primer terç del segle XVIII.
  • Museu Rafael Boluda. Instal·lat en el rehabilitat edifici de Telefònica, mostra l'obra de l'aquarel·lista local Rafael Boluda (1941)
  • Museu Luis Perales. Col·lecció etnogràfica recopilada durant més de 40 anys, que mostra tots els oficis del poble: pastor, pedrapiquer, arrier, pescador, etc.)

Un panel ceràmic instal·lat al poble declara aquest com a bressol de l'arnadí, dolç tradicional al voltant del qual l'ajuntament convoca cada any un concurs.





Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada