diumenge, 24 de setembre del 2017

Algar de Palància (El Camp de Morvedre)



La seua situació, en la vall del Palància, enclavat entre les serres d’Espadà i Calderona, fan que el terme siga ric en paisatges i molt propici al senderisme amb rutes com ara la dels cinc aljubs que dóna a conèixer aquestes construccions que, si bé van ser reconstruïdes a principis del segle passat, tenen el seu origen en l'època romana. Hi ha també la presa d’Algar que aprofita les aigües del Palància.


S’han trobat deixalles d’assentaments ibers i romans. Dels romans hi ha l'aljub conegut com la Regadora, el qual, al parer es trobava dintre d'una vila romana. Durant l'època musulmana, que hi comença sobre l’any 1000, va ser una alqueria. Amb la conquesta, en 1238, passà a mans de Ramon Moret (també citat com Raimundo Morelló), qui va fundar, en les immediacions del veí lloc d'Arguines, un hospital. Moret va cedir-la a l'orde de la Mercè, i aquesta va transformar l'hospital en un convent, que el 1430 va ser assaltat pels moriscs sollevats en tota la zona. A principis del segle XV va tornar a la Corona, la qual, el 1438, va vendre-ho a Francesc Jardí. Lloc de moriscs, fou despoblat amb l’expulsió de 1609 i repoblat el 1610 amb catalans. El 1826, en les guerres carlines, la columna del Serrador va atacar la població i va cremar la collita i part del seu arbrat.

La seua economia es basa en l’agricultura, fonamentalment cítrics i nespres.


Els monuments més destacats són:
  • Església de la Mercè, de 1702, d’estil barroc. Actualment en procés de restauració.
  • Torre àrab del segle XIII, totalment restaurada, però ja sense els seus trets identificadors. Actualment és la seu de l’Ajuntament.
  • Convent castell d’Arguines. Citat abans. A hores d’ara en ruïnes.
  • Casa del baró d’Algar. Actualment Casa de la Cultura.
  • Cisterna Àrab.
  • Museu Etnològic. Inaugurat en 2010.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada