dimecres, 11 d’abril del 2018

Tírig (L'Alt Maestrat)



El paratge més conegut és el barranc de la Valltorta on trobem prou mostres de l'Art Rupestre Llevantí (Patrimoni de la Humanitat): les Coves del Civil, dels Cavalls, de Centelles o del Puntal són un bon testimoni; el barranc també ens donarà a conèixer la forma de vida i l'arquitectura rural d'aquestes contrades: sènies, masos i barraques encara s'hi poden trobar arreu, a l'igual que les tan característiques de construccions de pedra en sec.


Com s'ha comentat, es tracta d'un dels municipis amb major riquesa en restes prehistòriques del País i també hi ha jaciments ibers, cartaginesos i romans. Formava part de la batllia de Coves de Vinromà, senyoriu de Balasc d'Alagó (1190-1239). Fou cedit en 1237 a Joan Brusca, el qual donà carta pobla a diverses famílies cristianes el 15 de setembre del 1245, amb unes rendes força elevades. El senyoriu territorial va anar canviant de mans dels Brusca a l' orde de Calatrava, a Artal d'Alagó (¿?-1295), a l' orde del Temple i a la de la de Montesa, a partir del 1319. El 1324 passà a tenir el fur de València i el 1361 se li va cancel·lar la partició de fruits davant la creixent despoblació. En 1374 el mestre de l'orde ratifica la carta pobla de 1245.


L'agricultura de secà: ametler, olivera i cereals, i la ramaderia: ovelles, cabres, porcs i aus constitueixen la base econòmica del poble. Es conserva la tradicional artesania dels cabassos de palmell.


Del patrimoni tirijà destaquem:
  • El Museu de la Valltorta. On es mostren moltes de les torballes fetes al barranc.
  • Església del Pilar. Segle XVI.
  • Ermita de Santa Bàrbara.
  • El Monument. Espai aixecat a jornal de vila pels veïns del poble per homenatjar Gabriel Puig Roda (1865-1919), pintor costumista valencià, fill del poble, el qual també li ha dedicat el museu que porta el seu nom i mostra la seua obra.
  • Deixalles d'un xicotet castell absolutament derruït integrades en les cases més antigues del poble.
Acabem la visita a Tírig amb un conill en llanda al forn, i coca amb mel de postres.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada