dimarts, 10 d’abril del 2018

Terrateig (La Vall d'Albaida)



La màxima altitud és el pujol de Sant Jaume (579m) i els paratges més coneguts: el Pla de les Fontetes, el Naixement de Vidal, la Font de la Nevera i la del Llop.


Al Tossal, s'han trobat deixalles iberes, entre ells un got bitroncocònic, fet a torn, amb vestigis de línies horitzontals pintades, i, també, romanes. El primer document en què apareix es remunta a l'any 1343, segons el qual fou donada ––junt amb Montitxelvo i Castelló de Rugat–– per Pere el Cerimoniós (1319-1387) a Vidal i Vilanova; nogensmenys sempre fou un poblat morisc que degué ser repoblat enterament darrere l'expulsió dels mateixos el 1609. Durant el segle XX l'emigració cap a Gandia i València aturà el creixement demogràfic.


L'agricultura ocupa la totalitat de la superfície municipal, regada pel riu Vernisa, com a consequència vinyet, ametlers, oliveres, tarongers, pomeres i altres fruiters suporten l'economia local.

Quant a monuments cal ressenyar:
  • L'església de Sant Joan Baptiste.
  • L'ermita de Sant Vicent Ferrer. Erigida en honor a una visita que va fer el dominic el 9 de novembre de 1410. Es conserva la pedra que segons la tradició va fer servir per al sermó i l'olivera on va predicar (tot i que l'original va ser talada).
  • El Molí fariner del Tio Sento
  • Un parell de riu raus
  • L'Arcà, aqüeducte que portava l'aigua des de la Font de Micairent.



Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada