divendres, 17 de febrer del 2017

Famorca (El Comtat)


El terme s'ubica en la Vall de Seta, entre la serra de la Serrella i la d'Alfaro. La superfície del terme és muntanyosa: la Serrella (1.323m) i els vèrtexs geodèsics de Carboneras (1096m) al nord i Les Mellaes (925m) al sud. Hi circulen els barrancs del Pouet i d'Olvis, que aflueixen al riu Boleti. Els paratges més cridaners són els corrals de la Cova, la font de l'Anouer o les pintures rupestres del Morro de l'Asdarbalet.


De fundació musulmana, formà part, després de la conquesta cristiana, de la baronia de Guadalest, que se li va concedir a Huc de Cardona; recaigué, per herència materna, al besnét d'aquest, Sanxo de Cardona, almirall d'Aragó, que obtingué el títol del marquès del mateix nom el 1542. Posteriorment passà als Palafox, marquesos d'Ariza, i als Arteaga, ducs de l'Infantat. Lloc de moriscs --comptava amb 26 focs el 1602--, pertanyé a la fillola de Guadalest; el lloc era famós en el seu moment per les expedicions en mules carregades de neu que eixien de la serra cap a la costa. Va ser annex de Fageca fins a 1953 en què se li va erigir en parròquia independent.
L'economia local es basa en l'oli, l'ametla i la cirera.

Al poble, de carrers empinats, s'accedeix a través d'un vell pontet i l'únic monument ressenyable és l'església barroca de sant Gaieta, del segle XVII, reconstruïda en 1912, que conserva en la seua façana un antic i original rellotge.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada