dilluns, 6 de febrer del 2017

Benilloba (El Comtat)

Al terme són interessants els paratges del Salt, La Creueta, els Tolls del riu Frainós, on apareixen restes d'un aqüeducte musulmà i de dos antics molins fariners.
Viquipèdia. Treball propi de Olivier Sanz y Sauzet

L’origen del poble està en una antiga alqueria musulmana que, en 1317, pertanyia a Bernat de Cruïlles. En 1357 l’infant castellà Ferran atacà la població i fou rebutjat pels habitants que es van fer forts al recinte emmurallat. Fins a les primeries del XVI va pertànyer a la parròquia de Penàguila. En el moment de l’expulsió comptava amb uns 1485 habitants moriscs. En 1611 els comtes d’Aranda li donaren la segona carta pobla. En 1757 el senyoriu de Benilloba entrà en la casa de Revillagigedo; aquests comtes no ho desvincularen, malgrat les disposicions desvinculadores de 1820, fins l'any 1955, any en què cediren, veneren i transferiren els drets senyorials subsistents a un particular. Actualment, com a cas excepcional al País Valencià, segueix vigent el senyoriu de Benilloba.

Gràcies a la indústria tèxtil l’economia de Benilloba és de les més pròsperes de la comarca.

Del seu patrimoni:


  • Església de la Nativitat.
  • Casa Fortalesa. Fou palau dels comtes de Revillagigedos el XIX conservava una torre; avui només romanen la porta principal i vestigis de tipus islàmic.
  • Taulells ceràmics arreu del poble.
  • Ruïnes del Molí del Salt. Segle XVIII. L’Ajuntament ha aprovat (març de 2017) demanar a la Generalitat la declaració de Bé de Rellevància Local  amb l’objectiu de protegir-lo de la degradació progressiva que pateix l’estructura que es troba abandonada pels seus propietaris. 
  • Ruïnes del Molí de paper. Segle XIX.





Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada