dilluns, 26 de setembre del 2016

Benijòfar (El Baix Segura)


Benijòfar compta amb un dels termes més menuts de la comarca i per tant no compta amb gaires paratges ni accidents geogràfics ressenyables.

El seu topònim, evidentment àrab, s’ha traduït com "fill de Jofar" i també com "xicoteta perla". Antiga alqueria islàmica de la que en 1587 tenim referència per un desbordament del Segura que va destruir la collita i gran part del terme. En 1589 Jaume Gallego Fajardo i Satorre va obtenir plena jurisdicció sobre el lloc. En 1704 el senyor obté, per a ell i per als seus descendents, el títol de baró de Benijófar i la constitució del lloc com a entitat independent. En 1957 una nova riuada va matar molts dels seus habitants i tornà a arruïnar el poble.



La base de la seua economia és l’agricultura --especialment hortalisses i fruites-- que aprofita les aigües del Segura, ara ja perfectament canalitzat i regulat.



El poble, de parla castellana, s’ubica al bell cim d’un tossal des d’on es domina la ribera del Segura. Monumentalment compta amb l’església de Sant Jaume Apòstol i una antiga sènia, símbol de les tradicionals pràctiques agrícoles.




Avís: En aquest article hi ha imatges que han estat capturades a Internet. Preguem comuniquen qualsevol discrepància amb la seua publicació per a procedir a la immediata retirada de les mateixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada